YAYIN AKIŞI
6
Mayıs PZTS
7
Mayıs SALI
8
Mayıs ÇRŞ
9
Mayıs PRŞ
10
Mayıs CUMA
11
Mayıs CMT
12
Mayıs PAZAR
13
Mayıs PZTS
14
Mayıs SALI
15
Mayıs ÇRŞ
16
Mayıs PRŞ
17
Mayıs CUMA
18
Mayıs CMT
19
Mayıs PAZAR
00:10 REFERANS: Neden yazdılar? Niçin okumalıyız? Kaleme alanların ağzından tarih meraklılarının başvuru ve başucu kitapları...
00:25 TARİHİ DURAKLAR: Rotasını geçmişin izine sürenlerin ziyaretini bekleyen tarihi duraklar… Binlerce yıllık geçmişi olan şehirler, farklı dönemlerde yaşanan değişimler, eski medeniyetlerden günümüze kalanlar… Tarihi Duraklar, her hafta başka bir kadim yerleşim yerini anlatıyor.
00:55 HARP GÜNLÜKLERİ: Harp Günlükleri’nde hatıratların, fotoğrafların ve üniformaların ışığında farklı cephelere yolculuk. Erhan Çavdaroğlu ve konukları tarihin kırılma anlarını harekât planları, savaş stratejileri ve silah teknolojileri ile birlikte değerlendiriyor.
00:00 TARİHİN RUHU: Yakın tarihimizin önemli olaylarına, şahsiyetlerine arşivlerin içinden analitik bir bakış.
ESKİCİ: Her hafta farklı hikâyelerin yer aldığı Eskici, Balat’ın eskicilik kültürünü yaşatan ve yoğun ilgi gören mezatlarda geçiyor. Mezatta satış nasıl yapılıyor, fiyatlar nasıl belirleniyor, bu kültürün dinamikleri neler? Bu sorulan cevapları Eskici’de…
02:20 TAŞ MEKTUPLAR: Geçmişten günümüze Türk Dünyasında yer alan kaya resimlerinin sırrı ortaya çıkıyor. En eski arkeolojik verilerini Sibirya ve Orta Asya’da bulduğumuz Türk Tarihi, Anadolu’da ne zaman başladı? Türklere Anadolu’nun kapılarının açılma tarihi gerçekten 1071 mi? Bu sorularının cevaplarını, atalarımızın yüzyıllar önce taşlara kazıdıkları resimler ve yazılardan okumak, kurgan mezarlardan anlamak mümkün. Onların mezarları ve taşlara kazıdıkları, kendilerinden sonra gelen kuşaklar için bıraktıkları en önemli belgeler.
02:55 AMERİKA'NIN SOSYALİST DENEYİMİ: Amerika’nın muhafazakar şehirlerinden biri olan Milwaukee Wisconsin'de 40 yıllık sosyalizme açıklayıcı bir bakış.
DİPNOT: Ayrıntıda gizli gerçekler, satır aralarındaki tarihi notlar… Dipnot her bölümde farklı konu ve konuklarla Tarih TV’de.
OSMANLI'NIN AMERİKASI: 3 bölümlük belgesel dizi, ABD'de yaşanmış Osmanlı dünyasına ait kişisel öykülerle Osmanlı’dan Amerika’ya göçe ışık tutuyor. Göçmenlerin Amerika'ya varış noktaları ve Amerika içerisinde yaşadıklarını anlatan belgesel, Amerikan toplumuna, ekonomisine ve siyasetine 1800'lerin sonlarında ve 1900'lerin başlarında katkıda bulunmaya başlayan Osmanlı halkının insan hikayelerini anlatıyor.
BÜYÜK TERTİP (DİZİ): Belgesel, büyük bir zaferle sonuçlanan Çanakkale Muharebeleri'nde ordunun savaşa devam edebilmesi için iaşe, sağlık, haberleşme, veterinerlik, personel ve cephane nakli, yol yapım ve inşası, liman ve iskelelerin tamiri, nekahethanelerin açılması gibi başlıklarla cephe gerisinde kurulan sistematik yapıyı, ve yürütülen yardım sürecini ilk kez yayınlanacak fotoğraf ve filmler aracılığıyla ortaya koymayı amaçlıyor.
06:00 TARİHE GEÇEN KALELER: Tarihin kırılma anlarına anlarına tanıklık ettiler... Savaşı da gördüler, barışı da... Her biri içinde onlarca öykü barındırıyor... “Tarihe Geçen Kaleler” belgesel dizisi, her bölümde farklı bir kaleyi anlatıyor.
06:15 REFERANS: Neden yazdılar? Niçin okumalıyız? Kaleme alanların ağzından tarih meraklılarının başvuru ve başucu kitapları...
06:30 TARİHİ DURAKLAR: Rotasını geçmişin izine sürenlerin ziyaretini bekleyen tarihi duraklar… Binlerce yıllık geçmişi olan şehirler, farklı dönemlerde yaşanan değişimler, eski medeniyetlerden günümüze kalanlar… Tarihi Duraklar, her hafta başka bir kadim yerleşim yerini anlatıyor.
HİTLER'İN ÖLÜM MAKİNESİ: 1941 Sonbaharı: Avusturyalı genç bir doktor Mauthausen toplama kampında görevlendirildi. Altı hafta geçmeden yüzlerce kişinin ölümüne neden olmuştu bile. Adı Aribert Heim'dı. Lakabı "Dr. Ölüm" ya da "Mauthausen Kasabı" idi ve toplama kampının en kötü işkencecilerinden biriydi. Bu kadar hoş, neşeli ve güler yüzlü görünen bu adam kimdi? Nasıl oldu da bu kana susamış canavara, gerçek bir kasaba ve mahkumları deneyler yapmak için kullanan Adolf Hitler'in büyük hayranına dönüştü? Bu belgesel, asla pişmanlık duymayan ve şiddeti en büyük sapkınlıkla lekelenmiş bu adamın inanılmaz kaderini inceliyor.
1968: DÜNYAYI SARSAN ON YIL: Dünyayı alt üst eden 1968 hareketinden bugüne ne kaldı ? Berkley’den Paris’e, Berlin’den Meksika’ya, Varşova’dan Tokyo’ya bu belgesel dizisi, mirası hala bölünmüş olan her türlü olasılığın güçlü yıllarını anlatıyor. 1968'in dünyası, sömürgeci, otoriter ve ahlakçı olarak değerlendirilen bir toplumu şiddetle eleştiren yeni bir neslin öncülük ettiği endemik, çok yönlü ve eşzamanlı çekişmelerle hatırlanıyor. Eleştirel, uluslararası ve uzun vadeli bir yaklaşımla belgesel, krizdeki bir dünyanın zamanına, şüphelerinin bolluğuna ve politikleşmiş bir nesil ile "sessiz çoğunluk" arasındaki çatışmayı hatırlatan ilericiler ve muhafazakârlar arasındaki bölünmelere derinlemesine bakıyor.
NEREDEN NEREYE: Prof. Dr. Ahmet Kasım Han ve Prof. Dr. Burak Küntay, dünyanın gündemindeki olayların tarihine, dayandığı temellere yeni bir pencere açıyor.
PRENSES DİANA: SENCE O KİMDİ?: Galler Prensesi Diana, Paris'te geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti. Dünya Prenses Diana'yı 36 yaşında kaybetti. Halkı tarafından çok sevilen bir prenses... Birçok kişi ölümünde paparazzilerin sorumluluğu olduğu görüşünü paylaşıyor. Ama nasıl başladı? Paparazzilerden önce, saraydan önce, prensten önce Diana kimdi? Halkın prensesi olmuş olabilir ama Diana aristokrasinin içinde doğmuştu.
ÖN CEPHEDE SAVAŞ: Line Siegfried ve Line Maginot’un II. Dünya Savaşı sırasında modern teknolojileri kullanarak Almanya ve Fransa’yı nasıl koruduğunu keşfedin. Dönemin en sofistike iki savunma sistemi arasında bir mücadele… 1930'larda tüm Avrupa kalelerin, duvarların ve savunma hatlarının arkasında barikatlar kuruyordu. Tüm dünya o dönemin iki üst yapısına hayran kalmıştı: Fransız Maginot Hattı ve Alman Siegfried Hattı, sırasıyla 700 ve 630 kilometre uzunluğundaydı. Peki ama Birinci Dünya Savaşı'ndan sadece on yıl sonra Avrupa'yı yeniden savaşa hazırlayan olay neydi? Savaşların savaş uçakları ve tanklarla yapıldığı bir dönemde tahkimat fikri Fransa ve Nazi Almanya'sında nasıl yer edindi? Ve Maginot ve Siegfried Hatları bu savaşların çetin sınavına nasıl dayandı?
12:00 ANADOLU ARKEOLOJİSİ: Arkeolog Ümit Işın bu programda batı medeniyetinin doğup filizlendiği, Açıkhava müzesi olan Anadolu’nun arkeolojik ve kültürel zenginliğini doğru ve yalın bir şekilde anlatıyor.
12:30 ESKİCİ: Her hafta farklı hikâyelerin yer aldığı Eskici, Balat’ın eskicilik kültürünü yaşatan ve yoğun ilgi gören mezatlarda geçiyor. Mezatta satış nasıl yapılıyor, fiyatlar nasıl belirleniyor, bu kültürün dinamikleri neler? Bu sorulan cevapları Eskici’de…
ÖN CEPHEDE SAVAŞ: Line Siegfried ve Line Maginot’un II. Dünya Savaşı sırasında modern teknolojileri kullanarak Almanya ve Fransa’yı nasıl koruduğunu keşfedin. Dönemin en sofistike iki savunma sistemi arasında bir mücadele… 1930'larda tüm Avrupa kalelerin, duvarların ve savunma hatlarının arkasında barikatlar kuruyordu. Tüm dünya o dönemin iki üst yapısına hayran kalmıştı: Fransız Maginot Hattı ve Alman Siegfried Hattı, sırasıyla 700 ve 630 kilometre uzunluğundaydı. Peki ama Birinci Dünya Savaşı'ndan sadece on yıl sonra Avrupa'yı yeniden savaşa hazırlayan olay neydi? Savaşların savaş uçakları ve tanklarla yapıldığı bir dönemde tahkimat fikri Fransa ve Nazi Almanya'sında nasıl yer edindi? Ve Maginot ve Siegfried Hatları bu savaşların çetin sınavına nasıl dayandı?
14:00 TARİHİN RUHU: Yakın tarihimizin önemli olaylarına, şahsiyetlerine arşivlerin içinden analitik bir bakış.
14:30 TAŞ MEKTUPLAR: Geçmişten günümüze Türk Dünyasında yer alan kaya resimlerinin sırrı ortaya çıkıyor. En eski arkeolojik verilerini Sibirya ve Orta Asya’da bulduğumuz Türk Tarihi, Anadolu’da ne zaman başladı? Türklere Anadolu’nun kapılarının açılma tarihi gerçekten 1071 mi? Bu sorularının cevaplarını, atalarımızın yüzyıllar önce taşlara kazıdıkları resimler ve yazılardan okumak, kurgan mezarlardan anlamak mümkün. Onların mezarları ve taşlara kazıdıkları, kendilerinden sonra gelen kuşaklar için bıraktıkları en önemli belgeler.
ZAMAN TÜNELİ: Koray Şerbetçi, izleyenleri zamanda yolculuğa çıkarıyor. Göktürkler’den Selçuklular’a, Anadolu medeniyetlerinden Roma İmparatorluğu’na, Osmanlı’dan günümüze tarihi olayları uzman konuklarıyla konuşuyor.
HERGÉ: TENTEN'İN GÖLGESİNDE: Ölümünden birkaç ay önce Hergé, tüm hayatını Tenten'e adadığını itiraf etti. Yirminci yüzyılın önemli sanatçılarından biri olan Hergé'nin adı, popüler çizgi roman sanatı ve kültürünün kurucularından biri olarak Tenten'le birlikte anılmaya devam ediyor. Ancak eserleri o kadar popüler oldu ki, zamanının çağdaş sanat hareketinin bir parçası olarak kendini resimde ifade etme ihtiyacıyla mücadele eden sanatçının kimliğini gölgede bıraktı. İzleyici, Georges Remi'nin yaratıcı süreçlerini deşifre etmek için eserlerinin içine dalacak. Film ilerledikçe, mükemmellik arayışıyla işine gömülmüş ve şöhretten daha fazlasını arayan bu gizemli adamın hayatını yeniden keşfedeceğiz.
GELECEĞİN KENTLERİ: Üçüncü bir sanayi devriminin şafağındayız. Kent nüfusları artmaya devam ediyor ve her hafta dünya çapında bir milyon insan kente taşınıyor. Bu hızla giderse, 2050 yılına gelindiğinde insan yaşamının %70'i şehirlerde yoğunlaşmış olacak. Bu kentsel nüfus patlaması ve bunun yaratacağı devasa sorunlarla nasıl başa çıkacağız? Gezegendeki her ülkeyi harekete geçiren bu konu, sürdürülebilir büyüme, dijital zeka, tesisler, ulaşım ve enerji gibi konularda bir dizi büyük soruyu gündeme getiriyor. Belgesel, kendimizi bu yeni kentsel gerçekliğe hazırlamak için zamana karşı verilen bu heyecan verici ve hızlı yarışı gözler önüne serecek. Şu anda uygulanabilir gerçek çözümler sunan somut prototipleri göstermek için çok çeşitli alanlarda bir dizi abartılı, ütopik ve fütüristik projeyi keşfedecek.
18:00 ANADOLU ARKEOLOJİSİ: Arkeolog Ümit Işın bu programda batı medeniyetinin doğup filizlendiği, Açıkhava müzesi olan Anadolu’nun arkeolojik ve kültürel zenginliğini doğru ve yalın bir şekilde anlatıyor.
18:30 52 HAFTA: Türk tarihinin en önemli zaman dilimlerinden birini oluşturan 52 hafta içinde yaşananlar milli şairimizin ve yakınlarının gözünden aktarılıyor.
ŞARK EKSPRESİ: Nuray Mert, konuklarıyla birlikte şiddet sarmalındaki Ortadoğu’da bugün yaşananların izini geçmişte arıyor. Batı’daki Ortadoğu algısının nedenlerini, bölgeye yönelik politikalarının Ortadoğu ülkelerinin rejimlerine, halklarına, gelişimlerine etkisini değerlendiriyor.
20:00 TARİHİN RUHU: Yakın tarihimizin önemli olaylarına, şahsiyetlerine arşivlerin içinden analitik bir bakış.
20:30 Bİ' ACAYİP TARİH: Tarihçi Koray Şerbetçi ve Arkeolog Cem Korunmaz, İstanbul’un farklı köşelerindeki tarihin az bilinen hikayelerinin peşinden bir yolculuğa çıkıyor. Bi' Acayip Tarih her hafta pazartesi saat 20.45’te Tarih TV’de.
20:45 TARİH TV DOSYA: Attila’nın İstanbul seferi, İngiliz çocukların savaştan korunmak için çıktıkları göç, saray fotoğrafçısının gözünden Osmanlı İmparatorluğu, Kafkas İslam Ordusu’nun genç kumandanı ve daha birçok başlık. Türk ve dünya tarihindeki olay ve olgulara dair birbirinden farklı konular kapsamlı dosyalarla ekrana geliyor.
İNANÇLAR VE İNSANLAR: Eski inançların kökenleri, toplumsal hayata etkileri ve yüzlerce yıl öncesine dayanan ritüeller… Prof. Dr. Kürşad Demirci, uzman konuklarıyla her hafta inançların tarihinde bir yolculuğa çıkıyor.
1715: GÜNEŞ KRAL ÖLDÜ: Dünya tarihindeki en uzun saltanat süren isimlerden biriydi. Öyle ki çağdaşları onun ölümsüz olduğunu düşünüyordu. Ancak “Güneş Kral” diye ünlenen 14. Louis, 1715 yazında, 76 yaşındayken, mimari şaheseri Versay Sarayı’nda öldü. Bu belgesel, 14. Louis’i arşiv belgeler, dönem günlükleri ve uzmanların yorumlarıyla anlatıyor.
SAVAŞ MAKİNELERİ: Bir gün bir adam bir tahtayı keskinleştirdi. Binlerce yıl sonra başka bir adam atomu parçaladı. Bu belgesel, bu adamların ve onlar gibi diğerlerinin yarattıklarının hikayesidir. İster basit aletler ister mühendislik ve bilimin ustalıkları olsun, ölüm makineleri her zaman mühendislik ve yenilikçiliğin ön saflarında yer almış ve yalnızca savaşın sürekli değişen yüzünü değil, aynı zamanda insanlık tarihini de şekillendirmiştir. Bu 6 bölümlük belgesel serisi, arşiv ve orijinal materyalleri birleştirerek insanın öldürme kararlılığının çoğu zaman şaşırtıcı, bazen de ilginç derecede eğlenceli öyküsünü anlatıyor. Her bölüm, farklı bir savaş alanına veya ölüm makinesi türüne odaklanıyor ve insanlığın, sopalardan ve taşlardan nihai yok etme kapasitesine sahip silahlara kadar savaş aletlerini nasıl şekillendirdiğini gösteriyor.