YAYIN AKIŞI
19
Mayıs PAZAR
20
Mayıs PZTS
21
Mayıs SALI
22
Mayıs ÇRŞ
23
Mayıs PRŞ
24
Mayıs CUMA
25
Mayıs CMT
26
Mayıs PAZAR
27
Mayıs PZTS
28
Mayıs SALI
29
Mayıs ÇRŞ
30
Mayıs PRŞ
31
Mayıs CUMA
1
Haziran CMT
00:00 Bİ' ACAYİP TARİH: Tarihçi Koray Şerbetçi ve Arkeolog Cem Korunmaz, İstanbul’un farklı köşelerindeki tarihin az bilinen hikayelerinin peşinden bir yolculuğa çıkıyor. Bi' Acayip Tarih her hafta pazartesi saat 20.45’te Tarih TV’de.
00:20 TARİH TV DOSYA: Attila’nın İstanbul seferi, İngiliz çocukların savaştan korunmak için çıktıkları göç, saray fotoğrafçısının gözünden Osmanlı İmparatorluğu, Kafkas İslam Ordusu’nun genç kumandanı ve daha birçok başlık. Türk ve dünya tarihindeki olay ve olgulara dair birbirinden farklı konular kapsamlı dosyalarla ekrana geliyor.
00:35 BİRİNCİ YÜZYIL: 50 bölümlük bu belgeselde, Halide Edip Adıvar’dan Oğuz Atay’a, Necip Fazıl Kısakürek’ten Metin Erksan’a ve Bekir Sıtkı Sezgin’den Barış Manço’ya, Fahrennisa Zeyd’den Nazım Hikmet’e, Yahya Kemal’den Tanpınar’a, Kemal Tahir’e ve Yaşar Kemal’e kadar ülkemize son yüzyılda eser kazandırmış 50 büyük sanatçı yer alıyor. Her bölümde bir sanatçının hayatı, sanatı, etki çevresi, ülkemizin kültür sanat hayatına özgün katkısı iredeleniyor.
KU KLUX KLAN: BİR AMERİKAN HİKAYESİ: Ku Klux Klan, ABD’deki en eski terörist gruplardan biri. Ku Klux Klan'ın tarihi, 19. yüzyılda köleliğin kaldırılmasından savaş arası dönemin popülizmine, 1950'ler ve 1960'lardaki sivil haklar mücadelesinden Charlottesville'deki son ayaklanmalara kadar, ABD tarihinden ayrılamaz. Peki ama bu gizli cemiyet hakkında gerçekten ne biliyoruz? Günümüze kadar kendini sürdürmeyi nasıl başardı? Klan hangi nefret ve korkuları körükledi? Sivil toplum ve demokratik kurumlar ona karşı nasıl bir direnç gösterdi? Bu grubun hikayesi bize Amerika'nın azınlıklarla ilişkisi hakkında ne söylüyor? Ku Klux Klan'ın kuruluşundan günümüze gizli tarihini anlatan bu belgesel, Klan'ın şiddetiyle yüzleşmiş tarihçiler ve tanıklarla yapılan röportajlar ve çok sayıda arşiv görüntüsünü bir araya getirerek, ırk ayrımcılığı ve ırkçılığın yüzyıldan uzun süren tarihini araştıracak.
02:05 ESKİCİ: Her hafta farklı hikâyelerin yer aldığı Eskici, Balat’ın eskicilik kültürünü yaşatan ve yoğun ilgi gören mezatlarda geçiyor. Mezatta satış nasıl yapılıyor, fiyatlar nasıl belirleniyor, bu kültürün dinamikleri neler? Bu sorulan cevapları Eskici’de…
02:35 TAŞ MEKTUPLAR: Geçmişten günümüze Türk Dünyasında yer alan kaya resimlerinin sırrı ortaya çıkıyor. En eski arkeolojik verilerini Sibirya ve Orta Asya’da bulduğumuz Türk Tarihi, Anadolu’da ne zaman başladı? Türklere Anadolu’nun kapılarının açılma tarihi gerçekten 1071 mi? Bu sorularının cevaplarını, atalarımızın yüzyıllar önce taşlara kazıdıkları resimler ve yazılardan okumak, kurgan mezarlardan anlamak mümkün. Onların mezarları ve taşlara kazıdıkları, kendilerinden sonra gelen kuşaklar için bıraktıkları en önemli belgeler.
GÜÇ TEKERLEKLERİ: MAKAM ARABALARININ TARİHİ: Adolf Hitler ve onun 770K Mercedes’i, Charles De Gaulle’ün Citroen klasik arabası, Papa Jean-Paul II ve onun Papamobil’i… Tarihe damgasını vuran bu prestij objelerinin sırlarını keşfedin.
SAVAŞ MAKİNELERİ: Bir gün bir adam bir tahtayı keskinleştirdi. Binlerce yıl sonra başka bir adam atomu parçaladı. Bu belgesel, bu adamların ve onlar gibi diğerlerinin yarattıklarının hikayesidir. İster basit aletler ister mühendislik ve bilimin ustalıkları olsun, ölüm makineleri her zaman mühendislik ve yenilikçiliğin ön saflarında yer almış ve yalnızca savaşın sürekli değişen yüzünü değil, aynı zamanda insanlık tarihini de şekillendirmiştir. Bu 6 bölümlük belgesel serisi, arşiv ve orijinal materyalleri birleştirerek insanın öldürme kararlılığının çoğu zaman şaşırtıcı, bazen de ilginç derecede eğlenceli öyküsünü anlatıyor. Her bölüm, farklı bir savaş alanına veya ölüm makinesi türüne odaklanıyor ve insanlığın, sopalardan ve taşlardan nihai yok etme kapasitesine sahip silahlara kadar savaş aletlerini nasıl şekillendirdiğini gösteriyor.
05:00 52 HAFTA: Türk tarihinin en önemli zaman dilimlerinden birini oluşturan 52 hafta içinde yaşananlar milli şairimizin ve yakınlarının gözünden aktarılıyor.
05:30 TARİHE GEÇEN GÜNLER: Bu dizi, dünya tarihini hafızanın prizmasından geçirerek birkaç önemli tarih üzerinden anlatıyor. Tarihçi Patrick Boucheron'un tutkulu anlatımıyla tarih, cesur ve eğlenceli grafiklerle gözlerimizin önünde canlanıyor. Bir tarih, geçmişin canlı ve duyarlı bir okuması için tarih, sanat, arkeoloji ve edebiyat gibi disiplinlerin kesişmesini gerektiren bir anlık görüntü, bir geri dönüştür. Çocukluk merakımızı uyandırır, bir zaman makinesi hayal ettiğimiz zamanları hatırlatır.
06:00 Bİ' ACAYİP TARİH: Tarihçi Koray Şerbetçi ve Arkeolog Cem Korunmaz, İstanbul’un farklı köşelerindeki tarihin az bilinen hikayelerinin peşinden bir yolculuğa çıkıyor. Bi' Acayip Tarih her hafta pazartesi saat 20.45’te Tarih TV’de.
06:20 TARİH TV DOSYA: Attila’nın İstanbul seferi, İngiliz çocukların savaştan korunmak için çıktıkları göç, saray fotoğrafçısının gözünden Osmanlı İmparatorluğu, Kafkas İslam Ordusu’nun genç kumandanı ve daha birçok başlık. Türk ve dünya tarihindeki olay ve olgulara dair birbirinden farklı konular kapsamlı dosyalarla ekrana geliyor.
06:35 BİRİNCİ YÜZYIL: 50 bölümlük bu belgeselde, Halide Edip Adıvar’dan Oğuz Atay’a, Necip Fazıl Kısakürek’ten Metin Erksan’a ve Bekir Sıtkı Sezgin’den Barış Manço’ya, Fahrennisa Zeyd’den Nazım Hikmet’e, Yahya Kemal’den Tanpınar’a, Kemal Tahir’e ve Yaşar Kemal’e kadar ülkemize son yüzyılda eser kazandırmış 50 büyük sanatçı yer alıyor. Her bölümde bir sanatçının hayatı, sanatı, etki çevresi, ülkemizin kültür sanat hayatına özgün katkısı iredeleniyor.
TAPINAK ŞÖVALYELERİ'NİN GİZLİ TARİHİ: Orta Çağ'ın en gizemli ve güçlü şövalye tarikatının sırlarını keşfediyoruz: Tapınak Şövalyeleri. İlahi güçlerinin yükselişinden şeytanlığın alevleri içindeki düşüşlerine kadar… Ortaçağ şövalyeliğindeki ritüeller ve geleneklerden, onlara karşı yürütülen yok etme kampanyasına, sözde gizli hayatta kalışlarına ve Kutsal Topraklar ile Avrupa kıtası arasında köprü kuran resmi miraslarına kadar… Belgeselde Tapınak Şövalyeleri'nin gizemli hikayesi ilk kez gün yüzüne çıkacak. Onlar hakkında yaratılan bol miktardaki mitoloji ile yeni elde edilen tarihi gerçekler arasında ayrım yapacağız.
DARBE, İŞKENCE VE BATI: AUGUSTO PINOCHET: 11 Eylül 2023, Şili'de General Pinochet'yi iktidara getiren askeri darbenin 50. yıldönümüydü. ABD ve İngiltere de dahil olmak üzere dünya demokrasilerinin desteğini alan diktatör, terör ve işkence yoluyla ülkeyi yönetti. Bu belgesel, arşiv görüntüleri, uzman analizleri ve zulümle ilgili kişisel anlatıları kullanarak bu desteğin şok edici derinliğini ortaya koyuyor. Gizliliği kaldırılmış hükümet dosyaları, Pinochet'nin acımasız rejiminin ayaklanmasını, liderliğini ve Batılı Müttefiklerin diktatörü sosyo-politik ideolojilerini gerçekleştirmesi için nasıl güçlendirdiğini ortaya koymak için gerçeklere dayalı kanıtlar sunuyor.
09:01 ZAMAN TÜNELİ 19 MAYIS ÖZEL: 19 Mayıs 1919, Milli Mücadele için dönüm noktası oldu. Mustafa Kemal Paşa, Samsun’a çıktı. Anadolu’nun çeşitli yerlerinde başlayan direniş hareketlerinin tek çatı altında sürmesine yönelik önemli bir adım atıldı. Peki bu süreçte neler yaşandı? Koray Şerbetçi, Doç. Dr. Hadiye Yılmaz Odabaşı ile konuşuyor.
10:00 ZAFERE İLK ADIM: 19 Mayıs 1919. Mustafa Kemal Paşa, o gün istiklal ateşini Samsun'da yaktı. Milli Mücadele'nin ilk günleri, Samsun ve çevresinde o dönem meydana gelen olaylar, Atatürk'ün bağımsızlık yolunda ilk attığı adımlar, tarihçilerle yapılan röportajlarla hazırlanan belgeselde anlatılıyor.
10:45 REFERANS 19 MAYIS ÖZEL: Neden yazdılar, niçin okumalıyız? Tarihi olayların önünde, arkasında ne var? Bilmediğimiz hangi detaylar tarihe yön vermiş? Bu kez söz yazarlarda. Kaleme alanların ağzından tarih meraklılarının başvuru ve başucu kitapları izleyiciyle buluşuyor. Bu bölümde Orhan Çekiç’in “1919” kitabı ve Zekeriya Türkmen’in “Mütarekeden Milli Mücadeleye Mustafa Kemal Paşa” kitapları inceleniyor.
11:00 PAYİDAR, AZ ZAMANDA BÜYÜK İŞLER: Uzun süren savaşlar, işgaller, kurtuluş mücadelesi ve ardından kurulan Türkiye Cumhuriyeti… Peki sonra ne oldu? “Payidar” Cumhuriyet’in kuruluşunun ardından Türk toplumunun her açıdan yaşadığı değişimi tarihçilerin anlatımı ve Atatürk’ün sesinden döneme ışık tutan açıklamalarla ekrana taşıyor.
11:45 TARİHİN RUHU: Yakın tarihimizin önemli olaylarına, şahsiyetlerine arşivlerin içinden analitik bir bakış.
ÜÇ İSTİKLALİN BAŞKENTİ: “Türkiye Devleti’nin makarr-ı idaresi Ankara şehridir.” 13 Ekim 1923’te, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen bu tek cümlelik kanunla Ankara başkent oldu. Peki o güne kadar neler yaşandı? Belgesel Milli Mücadele yıllarına dönüyor, Ankara’nın başkent oluşuna kadar giden süreçte yaşananları anlatıyor.
ZAMAN TÜNELİ 19 MAYIS ÖZEL: 19 Mayıs 1919, Milli Mücadele için dönüm noktası oldu. Mustafa Kemal Paşa, Samsun’a çıktı. Anadolu’nun çeşitli yerlerinde başlayan direniş hareketlerinin tek çatı altında sürmesine yönelik önemli bir adım atıldı. Peki bu süreçte neler yaşandı? Koray Şerbetçi, Doç. Dr. Hadiye Yılmaz Odabaşı ile konuşuyor.
14:00 ESKİCİ: Her hafta farklı hikâyelerin yer aldığı Eskici, Balat’ın eskicilik kültürünü yaşatan ve yoğun ilgi gören mezatlarda geçiyor. Mezatta satış nasıl yapılıyor, fiyatlar nasıl belirleniyor, bu kültürün dinamikleri neler? Bu sorulan cevapları Eskici’de…
14:30 TAŞ MEKTUPLAR: Geçmişten günümüze Türk Dünyasında yer alan kaya resimlerinin sırrı ortaya çıkıyor. En eski arkeolojik verilerini Sibirya ve Orta Asya’da bulduğumuz Türk Tarihi, Anadolu’da ne zaman başladı? Türklere Anadolu’nun kapılarının açılma tarihi gerçekten 1071 mi? Bu sorularının cevaplarını, atalarımızın yüzyıllar önce taşlara kazıdıkları resimler ve yazılardan okumak, kurgan mezarlardan anlamak mümkün. Onların mezarları ve taşlara kazıdıkları, kendilerinden sonra gelen kuşaklar için bıraktıkları en önemli belgeler.
ASYA YÜZYILI: Bu dönüm noktası niteliğindeki belgesel dizi, günümüz Asya yüzyılını şekillendiren önemli olayları yapıbozuma uğratıyor. Çin'de Mao'nun ölümü ve Hindistan'ın bölünmesinden Filipinler'deki Halk İktidarı Devrimi ve Endonezya'da Suharto'nun düşüşüne kadar uzanan dizi, nadir arşiv görüntüleri ve görgü tanıklarının ifadeleriyle kabul görmüş görüşlere meydan okuyor ve tarihe yön veren kişilikleri ve rekabetleri gözler önüne seriyor. Kuzey Kore nükleer bombasını nasıl yaptı? Hindistan'ın bölünmesi gerçekte nasıl gerçekleşti? Mao'nun ölümü Çin'de yeni bir çağa nasıl yol açtı? Dünyanın gözleri Asya'ya çevrilmişken, dünyanın en büyük kıtasının yakın tarihini anlamak hiç bu kadar önemli olmamıştı. Bu dönüm noktası niteliğindeki belgesel, günümüz Asya yüzyılını şekillendiren önemli olayları yeniden ele alıyor.
DİPNOT: Ayrıntıda gizli gerçekler, satır aralarındaki tarihi notlar… Dipnot her bölümde farklı konu ve konuklarla Tarih TV’de.
17:00 BİR ZAMANLAR: Bu belgeselde, doğduğu günden itibaren yaşadığı mahalleyi ya da semti terk etmeyen, yaşadığı yerin bütün değişimlerine şahit olan insanların hikâyeleri yer alıyor. Bir Zamanlar’da her bölümde farklı bir semt ve farklı bir insan ele alınıyor.
17:30 TARİHİ ANILARIN TANIKLARI: 20. yüzyıl fotoğrafın yüzyılıdır. Tarihte ilk kez sıradan insanlar yaşamlarının hatıralarını saklayabildiler. Dünyanın dört bir yanında milyonlarca amatör fotoğrafçı, farkına varmadan, az bilinen olayların altını çizmemizi ya da bildiğimizi sandığımız dönemlere alışılmadık bir bakış açısı sunmamızı sağlayarak kendi zamanlarının kaydını tuttu. Bu belgesel, 1930'ların Paris'inden 1960'ların Kongo'suna, tarihimize tanıklık eden kadın ve erkeklerin hikayelerini, onların kişisel ve samimi anıları üzerinden inceleyecek. Onların görüntüleri, tarihin gerçekliği hakkında "resmi" arşivlerden çok daha açıklayıcıdır; öznel olanı, yaşanmış olanı ve duygusal olanı gösterir. Bu fotoğrafları çeken insanların hepsi bugün hala onlar hakkında konuşacak durumda değil. Bu fotoğrafları incelemek, 20. yüzyılın hikayesini insan ölçeğinde anlatacaktır.
18:20 REFERANS: Neden yazdılar? Niçin okumalıyız? Kaleme alanların ağzından tarih meraklılarının başvuru ve başucu kitapları...
18:35 TARİHİ DURAKLAR: Rotasını geçmişin izine sürenlerin ziyaretini bekleyen tarihi duraklar… Binlerce yıllık geçmişi olan şehirler, farklı dönemlerde yaşanan değişimler, eski medeniyetlerden günümüze kalanlar… Tarihi Duraklar, her hafta başka bir kadim yerleşim yerini anlatıyor.
HİTLER'İN ÖLÜM MAKİNESİ: 1941 Sonbaharı: Avusturyalı genç bir doktor Mauthausen toplama kampında görevlendirildi. Altı hafta geçmeden yüzlerce kişinin ölümüne neden olmuştu bile. Adı Aribert Heim'dı. Lakabı "Dr. Ölüm" ya da "Mauthausen Kasabı" idi ve toplama kampının en kötü işkencecilerinden biriydi. Bu kadar hoş, neşeli ve güler yüzlü görünen bu adam kimdi? Nasıl oldu da bu kana susamış canavara, gerçek bir kasaba ve mahkumları deneyler yapmak için kullanan Adolf Hitler'in büyük hayranına dönüştü? Bu belgesel, asla pişmanlık duymayan ve şiddeti en büyük sapkınlıkla lekelenmiş bu adamın inanılmaz kaderini inceliyor.
HAYVAN MUMYALARININ GİZEMİ: Hayvan mumyalarının ritüel olarak gömülmesi, Antik Mısır'ın çözülememiş son gizemlerinden biri. Arkeolog Mélanie Flossmann-Schütze, Alman-Mısırlı araştırmacılardan oluşan bir ekiple birlikte Tuna el-Gebel hayvan mezarlığını araştırıyor. Belgesel, araştırmacılara yüz binlerce mumyalanmış hayvanın saklandığı yeraltı galerilerine yaptıkları keşif gezileri sırasında eşlik ediyor. Hayvan mumyaları kültü hakkında çok az yazılı tanıklık korunmuştur. Ekip, Antik Çağ rahiplerinin inananları büyük ölçekte dolandırdığına dair binlerce yıllık şüpheleri destekleyecek kanıtlar topluyor. Bilgisayar taramaları, sadece kumaş ve ahşap içeren birçok "sahte" mumyayı ortaya çıkardı. İngiltere'de araştırmacılar, bahçelerde gübre olarak çok sayıda kullanılan Mısırlı hayvan mumyalarını içeren modern çağ skandalıyla karşılaştılar.
ZAMAN TÜNELİ 19 MAYIS ÖZEL: 19 Mayıs 1919, Milli Mücadele için dönüm noktası oldu. Mustafa Kemal Paşa, Samsun’a çıktı. Anadolu’nun çeşitli yerlerinde başlayan direniş hareketlerinin tek çatı altında sürmesine yönelik önemli bir adım atıldı. Peki bu süreçte neler yaşandı? Koray Şerbetçi, Doç. Dr. Hadiye Yılmaz Odabaşı ile konuşuyor.
22:00 ZAFERE İLK ADIM: 19 Mayıs 1919. Mustafa Kemal Paşa, o gün istiklal ateşini Samsun'da yaktı. Milli Mücadele'nin ilk günleri, Samsun ve çevresinde o dönem meydana gelen olaylar, Atatürk'ün bağımsızlık yolunda ilk attığı adımlar, tarihçilerle yapılan röportajlarla hazırlanan belgeselde anlatılıyor.
22:45 REFERANS 19 MAYIS ÖZEL: Neden yazdılar, niçin okumalıyız? Tarihi olayların önünde, arkasında ne var? Bilmediğimiz hangi detaylar tarihe yön vermiş? Bu kez söz yazarlarda. Kaleme alanların ağzından tarih meraklılarının başvuru ve başucu kitapları izleyiciyle buluşuyor. Bu bölümde Orhan Çekiç’in “1919” kitabı ve Zekeriya Türkmen’in “Mütarekeden Milli Mücadeleye Mustafa Kemal Paşa” kitapları inceleniyor.
NEREDEN NEREYE: Prof. Dr. Ahmet Kasım Han ve Prof. Dr. Burak Küntay, dünyanın gündemindeki olayların tarihine, dayandığı temellere yeni bir pencere açıyor.